Ayurveda

Ayurveda wordt de moeder der geneeswijzen genoemd omdat zij de oudste en meest complete benadering is van het verzorgen van lichaam en geest. Ayur betekent leven en Veda betekent kennis. Ayurveda is dan ook de kennis van het leven in al zijn aspecten.

Bij Ayurveda gaat het niet meteen om het genezen van een ziekte, maar vooral om het voorkomen ervan. Ayurveda leert ons, dat door een bepaalde levenswijze, je niet alleen ziekten kunt voorkomen, verlichten of genezen, maar dat we ook meer inzicht kunnen krijgen in onszelf en de wereld om ons heen.

Ayurveda zou tot gevolg hebben dat we een lang, gezond en harmonieus leven kunnen leiden, waarbij we het uiterste uit het leven kunnen halen. Ayurveda gebruikt hierbij de levensstijl, voeding, kruiden, yoga, meditatie en massagetechnieken.

Ayurveda

Iedereen is uniek

Alle mensen zijn uniek, daarom zijn de voorschriften voor de levenswijze ook uniek. Ayurveda onderscheidt 3 menstypen, zeg maar hoofdtypen. Deze worden ook wel dosha's genoemd. Het zijn Vata, Pitta en Kapha.

Je persoonlijk type bepaalt heel veel; je persoonlijkheid, hoe je omgaat met anderen en de dingen om je heen, je lichaamsbouw, je gesteldheid, je aanleg en je zwakheden.

Meer weten over dosha's of welke "dosha-constitutie" jij bent, doe dan de Dosha Quiz.

Lichaam en geest

Binnen de Ayurveda ziet men het lichaam en de geest als één geheel. Er kan geen geestelijke gezondheid zijn zonder lichamelijke gezondheid en andersom. Onze gevoelens en gedachten hebben evenveel waarde als de symptomen die lichamelijke ziekten veroorzaken. Beiden zijn volgens de Ayurveda een gevolg van het uit balans raken van een persoon. Daarom is binnen de Ayurveda de algemene levensstijl van groot belang.

Werken met kruidenoliën

Kruidenoliën worden in de Ayurveda meestal toegepast als massageoliën. La Vita Naturale werkt met de klassieke Ayurveda oliën die zijn vervaardigd in India. Deze zeer werkzame olin werden reeds vermeld in de klassieke werken van Charaka (700 v. Chr.) en Susruta (600 v. Chr.) Er zijn oliën met meer dan 30 ingrediënten. Het gebruik ervan combineert de heilzame effecten van massagebewegingen met de geneeskrachtige werking van medicinale kruiden.

Ayurveda Massages en behandelingen

Naast de levensstijl en voeding is massage een belangrijke techniek in de Ayurveda om de natuurlijke balans te behouden of te herstellen. Een Ayurveda massage is niet voor iedere persoon gelijk. Een Vata persoonlijkheid heeft meer baat bij een zachte behandeling met rustige en ontspannen bewegingen, een Pitta persoonlijkheid heeft liever diepere en afwisselende bewegingen. De Kapha persoonlijkheid verlangt meer naar een behandeling met snelle en stevige bewegingen en weinig olie.

Meer informatie over Ayurveda massages & behandelingen in overzicht Ayurveda behandelingen van La Vita Naturale.